KÖK ARAMAK: KUŞATILMIŞ BİR BOŞLUK
Sanat Konuşmaları: İlayda Bekdemir & Melike Bayık
27.03.2024
Bilsart, İlayda Bekdemir’in “Kök Aramak: Kuşatılmış Bir Boşluk” isimli sergisine 27 Mart– 6 Nisan 2024 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.
Ben, size dünyayı ancak benim gördüğüm şekilde gösterebilirim. Kendi görüşümü ortaya koyduğumda ve onları tekrar gördüğümde -mekanı mekana, zamanı zamana yeniden getirdiğimde- yeni bir hikaye yaratmış olurum ve onları tekrar görürüm, bu sonsuz bir döngü.
Beden bir makinadır, imajları görür, imajları gösterir, imajları montajlar ve kendine bir hikaye yaratır. Duygulanım ise belli bir imajdan sonra doğar; imajlar ya da imajların arasındaki aralıklarla. Algı, imajları ya birleştirir ya da birbirleri arasına sınır çeker. Bu noktada iple aynı noktada durur: İp aracılığıyla dikme eylemi iki “şey”i birbirine bağladığı gibi aynı zamanda “şey”ler arasına bir sınır çeker. İmajlar arasındaki ilişki ya da ilişkisizlik hiç bitmeyen yolda olma haliyle ilişkilenebilir çünkü imajlar birbirine bağladığında / dikildiğinde / montajladığında yalnızca imajları değil, onun bağlandığı zamanı da içine yerleştirmeyi başarır. Bu zamansa aynı zamanda zamansızlığa işaret eder. Yolda olma hâli / gitmek, gerçek mekanlar arasında yer değiştirmek olduğu kadar, mevcut konumdan hiç ayrılmadan yapılan bir eylemdir de. Bir mesafe kat eder ancak bu döngüsel bir zamandır, bir noktadan bir noktaya ulaşmak zorunda değildir. Yol devam ettikçe anlamını kaybeder ya da şekil değiştirerek yeni bakış açıları ortaya koyar, dolayısıyla katmanlaşır; tanıdık olan yabancılaşabilir, periferide görünense merkeze belki de en yakın olandır.
“Bedenin olduğu yer burasıdır, bedenin eylemde olduğu an şimdidir, bedenin işaret ettiği/dokunduğu şey budur, geri kalan her şey orası, sonrası ya da şu’dur.”
William James
Kök Aramak: Kuşatılmış Bir Boşluk, Tül üzerine projeksiyon yansıtma, Değişken boyutlar, 2024
İLAYDA BEKDEMİR HAKKINDA
İlayda Bekdemir, 1998 yılında Ankara’da doğdu. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Görsel Sanatlar bölümündeki eğitimini tamamladıktan sonra 2020 yılında aynı üniversitede Sanat ve Tasarım Anasanat dalında yüksek lisans eğitimine başladı. Sanat pratiğinde genellikle varoluşsal problemleri ve bireyin iç dünyasını ele alan Bekdemir, mekana yayılan işler yapıyor. Eserlerinde kuramsal düşünüşleri ve sorgulamaları ön planda tutan Bekdemir, sorgulamalarını somutlaştırıp izleyicisine düşünme ve irdeleme alanları yaratmayı seviyor. Son zamanlarda yansıma ve yanılsama üzerine çalışan Bekdemir, “Dünyayı başka bakış açılarından / yeni duygularla algılamak mümkün mü?” Sorularının cevaplarını arıyor.