DERİNİN ALTINDA SU VAR

Sanat Konuşmaları: Gülhatun Yıldırım & Simge Burhanoğlu & Azra İşmen
17.04.2024

Bilsart, Gülhatun Yıldırım’ın “Derinin Altında Su Var” isimli sergisine 17 Nisan – 27 Nisan 2024 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

Gülhatun Yıldırım’ın canlı performanslarının çıktılarının yer aldığı, Simge Burhanoğlu & Azra İşmen danışmanlığında Performistanbul tarafından düzenlenen Derinin Altında Su Var sergisinde, üç farklı performansın çeşitli medyumlardaki dokümantasyonları ve kalıntıları izleyiciye sunuluyor. Sergide, 2023 yılında Almanya’da Ren Nehri’nde gerçekleşen Sonsuz ve Öteki, 2022 yılında İtalya’da Friuli-Venezia Giulia Bölgesi ve İsonzo Nehri’nde gerçekleşen Ay ve Güneş, Türkiye’de bir müzede gerçekleşen Polynya isimli performansları fotoğraf, video, defter, gibi dokümantasyon çeşitleri ile beraber, performansların ana elementi olan – su -, üç performansın ortak birleştirici noktası olarak organik bir kalıntı niteliğinde sergileniyor. Böylelikle suyun üç farklı hikayesiyle performansların yolculuğuna tanıklık ediliyor; doğadan, toplanan ve dönüşen. Dokümantasyonlar, performanslardaki görülen ve deneyimlenen eylemleri ortaya koyarken, su gözle görülmeyen ile elle tutulamayana işaret ediyor. 

Polynya performansının fotoğraf dokümantasyonuna performansta kullanılan büyük buz kütlesinden eritilerek elde edilmiş su eşlik ediyor, buradaki su kalıntısı dönüşen su  kategorisinde sergilenirken, Sonsuz ve Öteki’nin video dokümantasyonu ile beraber nehirden gelen su, doğadan alınan su kategorisinde izleyici ile buluşuyor. Ay ve Güneş’te ise sanatçının performans süresince tuttuğu defter günlüğünün yanında çevredeki insanlardan, mekanlardan alınan su, toplanan su kategorisinde sergide yer alıyor.

Performanslardan geriye kalan ortak kalıntı su, taşıdığı hafıza ve yapısı üzerinden performans süreçlerinde kurulan ilişkileri temsil etmenin yanı sıra, o sürecin ve mekanın fiziksel izlerini taşırken -bilimsel olarak ele alındığında bulunduğu coğrafyanın ve ortamın bakterilerini, moleküllerini ve benzeri partikülleri ile mikroorganizmaları içinde barındırırken- kaçınılmaz dönüşümün parçası olarak buharlaşıp son haline bürünmeden varlığını ortaya koyuyor.

Yıldırım, suyu farklı halleriyle ele alıyor, onu hayatın döngüsü gibi performans sürecinde işlerken aynı zamanda kendi bedenini, katılımcıları ve etkileşime geçtiği diğer her şeyi bu dönüşümün bir parçası haline getirip bütünleştiriyor. Performanslarından geriye kalan su, sürecin izlerini kendi içinde taşımaya ve yaşatmaya devam ediyor.

GÜLHATUN YILDIRIM HAKKINDA

Uzun süreli performanslar ile beden üzerine düşünerek araştırmalar yapan Gülhatun Yıldırım’ın üretimleri biyografik katmanlara, kişisel deneylere, sürece yayılan gözlemlere ve farklı medyumlara dayanıyor. Bedenin doğadaki yeri ve doğayla etkileşimini irdelerken; mekan, zaman ve bellekle ilişkisi üzerine çalışan sanatçı performanslarında sıkça ana malzeme olarak su elementini kullanıyor. Sanatçı, suyun çeşitli halleri, formları ve hacimleri ile ilişkilenerek bu maddeyi bir iletişim ve bağ kurma aracına dönüştürüyor. Bu ilişkilenme süreçlerine, performansların dokümantasyonları üzerinden tanıklık edilebiliyor.

Başlıca performanslar:

Sonsuz ya da Öteki, “Transition – Between Apocalypse and Utopia” kapsamında, Küratör: PAErsche, Ren Nehri, Köln, (2023), Ay ve Güneş, “B#Side the River Çağdaş Sanat Festivali” Özel Edisyonu ve Konuk Sanatçı Programı kapsamında, Küratör: Chiara Isadora Artico, Friuli-Venezia Giulia Bölgesi, Isonzo Nehri, İtalya, (2022), POLYNYA, “Upcycle İstanbul” Festivali kapsamında, Artnivo ve Performistanbul iş birliğiyle, Müze Gazhane, İstanbul, (2022), Submerge, Co-creation Live Factory “Dissenting Bodies-Marketing Time”, Venice International Performance Art Week kapsamında, European Cultural Centre | Palazzo Mora & Palazzo Michiel, Venedik, Italya (2020), Kaynak (II), Darağaç “IV: Lüzum” sergisi kapsamında, Darağaç İzmir, (2019), Yuvarlanma, devam eden proje, farklı kamusal alanlar, (2019-), İçeride, “İhtiyaç: Sen 672 saat Canlı Süreç” kapsamında, Küratör: Simge Burhanoğlu, Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı (PCSAA), İstanbul. (2018), I am the Thorn, Küratör ve düzenleyen Panicattack Duo (Naz Balkaya, Emilia Demetriou) ve Dagmar Glausnitzer-Smith, “Razzmatazz Vol.4 :: An All Female Performance Happening” kapsamında, Performistanbul ile, Asylum Caroline Garden’s Chapel, Londra (2017), Su, Küratör: Simge Burhanoğlu, Performistanbul ile, Pi Artworks, İstanbul (2016), Su Ritüelleri, devam eden proje, değişken mekanlar, (2016 İtalya – ), Salt,  Peter Toy ile, Maumau Galeri, İstanbul (2015), Unconnected, ODTÜ Ormanı, Ankara (2015), Tıpkı Eskisi Gibi, İstiklal Caddesi, İstanbul, (2015), 3 Nokta, Uluslararası Performans Sanatı Derneği Performans Sanatı Atölyesi kapsamında, Tarabya Kültür Akademi, Istanbul, (2014).