KADIKÖY KAÇIŞ YOLLARI
Sanat Konuşmaları: Çağrı Saray & Ayça Telgeren
05.10.2022
Bilsart, Çağrı Saray’ın “Kadıköy Kaçış Yolları” isimli sergisine 5 Ekim – 15 Ekim 2022 tarihleri arasında, ev sahipliği yapıyor.
Kaçış yoları, kente ilişkin bir algoritmadır. Farklı coğrafyalarda farklı formlarda, farklı yapılarda ve farklı işlevler düşünülerek yapılmış olabilir; bazen bir pasajdır, bazen o şehre dair spesifik bir mimari çözümlemedir, bazen de bir sokak ya da patikadır. Her kısayol, o şehre dair kültürel kodlar barındırır, kent insanı içindir, keşfedilmeye ihtiyaç duyar ve çok sayıda işlevinin yanı sıra günlük kullanım için oldukça kullanışlı olsa da “olağanüstü haller” için hayati önem taşırlar.
“Kadıköy Kaçış yolları” isimli sergi çift kanal bir video yerleştirmeden, videoda yer alan kaçış noktalarının birinin giriş alanlarını betimleyen iki resimden ve bir haritadan oluşmaktadır. Videolarda bir erkek ve bir kadın figürün her bir kaçış noktasından girişi ve çıkışı izlenmektedir. Video iki kişinin –karşılıklı- yürüyerek deneyimlediği sürecin belgesi niteliğindedir; psiko-coğrafya kavramından yola çıkarak temellendirilmiş bu giriş-çıkışlar; o an’a, o zaman dilimine hapsedilmiş görüntülerdir ve potansiyel bir kullanıcı için kılavuz işlevi görmektedirler. Kadıköy’deki herkes bu kısa yollardan, pasajlardan ve sokaklardan geçebilir, kaçabilir ya da bu noktalarda saklanabilir.
Sergide yer alan iki resim, bölgeyi temsil eden en önemli pasajlardan birini göstermektedir: Akmar Pasajı. Resimlerde Saray’ın sıklıkla kullandığı katmanlı uygulama mekânların hafızasına ilişkin hatırlamaya yönelik bir edime işaret eder. İzleyici için hareketli görüntüde tam olarak kodlanmamış giriş ve çıkış alanları resimlerde yer almaktadır. Yürüme deneyimine ilişkin akışın yarattığı hareket imgesi iki boyutlu düzlemde belli bir ölçüde deforme olarak resmedilmişlerdir.
Sergide yer alan harita ise, bir diyagram olarak duvarda yer almaktadır. Bu, Saray’ın yaşam alanlarını (ev ve atölye aksını) bir başlangıç noktası olarak ele alan ve tüm kaçış noktalarını eksiksiz bir biçimde, tek bir hat üzerinden tarif eden bir kılavuz niteliği taşımaktadır. Aynı harita sergiyi gezen izleyicilerin kullanımı çoğaltılmıştır.
Bilsart’taki gösterime paralel olarak videonun tek kanal olarak kurgulanmış versiyonu Kadıköy-Moda’da yer alan Kefeli Pasajı’ndaki Outro Müzik’te belirlenen gün ve saatlerde gösterilecektir. (Pasaj haritada ve videoda yer alan pasajlardan biridir.)
Projeye emeklerinden ve suç ortaklığından dolayı sevgili Ayça Telgeren’e, destekleri için Outro Müzik ve Vision Art Platform’a teşekkürler!”
ÇAĞRI SARAY HAKKINDA
1979 İstanbul’da doğdu, İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Profesör olarak görevine devam etmektedir.
Çağrı Saray, 2001’den bu yana “Uygun Isıda Mekanlar” (2020, Vision Art Platform, İstanbul, Türkiye), “Berlin Üzerindeki Gökyüzü” (2018, Pilot Galeri, İstanbul, Türkiye), ”Bellek Mekanları” (2017, Jönkopings Lans Museum, Jönkoping, İsveç), “Unutmanın Eşiği” (2017, Pilot Galeri, İstanbul Türkiye), “Eksilen Zaman” (2015, Özel Galata Rum İlköğretim Okulu, İstanbul, Türkiye), “Outsider” (2015, Kuad Galeri, İstanbul Türkiye),“GriKoridor”(2013, Cite Internationale Des Arts, Paris, Fransa), “4/12:BirEv’in Topografyası” (2011, Daire Galeri, İstanbul, Türkiye) ve “Bellek Kutuları-1” (2001, Atatürk Kitaplığı, İstanbul, Türkiye) sergileri dahil olmak üzere 15 kişisel sergi gerçekleştirmiştir.
Ayrıca “ReVisions” (2021, ICA Sofia, Sofya, Bulgaristan), “İntihal mi? Hal mi?” (2018, Yapı Kredi Kültür Sanat, İstanbul, Türkiye) , “4.Mardin Bienali” (2018, Alman Karargahı, Mardin, Türkiye), “Prevantoryum” (2018, Kasa Galeri, İstanbul, Türkiye), “Ev” (2017, Müze Evliyagil, Ankara, Türkiye), “Her Anıyla Alıntılanan Geçmiş” (2016, Depo, Tophane, İstanbul, Türkiye), “Kopuşlar ve Kavuşmalar” (2014, Kuad Galeri, İstanbul, Türkiye), “3. Uluslararası Çanakkale Bienali” (2012, Çanakkale, Türkiye), “Ateşin Düştüğü Yer” (2011, Depo, İstanbul, Türkiye) ve Pis Hikaye, (2009, BM Art Center, İstanbul, Türkiye) dahil olmak üzere 100’ün üzerinde yurtiçi ve yurtdışı karma ve grup sergilerinde ve çeşitli bienallerde işleri sergilenmiştir.