YENİ YETENEK

Sanat Konuşmaları: Murat Germen & Burcu Pelvanoğlu
10.01.2018

Bilsart, Murat Germen’in “Emerging Talent” isimli sergisine 10 Ocak – 20 Ocak 2018 tarihleri arasında, ev sahipliği yapıyor. Sergi, ismini Murat Germen’in Aralık 2017 tarihli video işinden alıyor. Sanatçı, kentleşme ve mutenalaştırmanın etkileri, katılımcı vatandaşlık ve kent hakları,  yerel kültürlerin belgesel sürdürülebilirliği, insanın doğada neden olduğu tahribat gibi konuları işliyor. Germen, kültürel-mimari mirasın ve belleğin sürdürülebilirliği konusunda belge-kurgu üretmeyi bir çeşit aktivizm ve direniş biçimi olarak ifade ediyor. Bunu yaparken sıradanlıktan kaynaklanan aşinalığı kırmayı ve ortaya çıkan görselliğin beklenmedik bir algıya zemin yaratmasını amaçlıyor.

Sanatçı Murat Germen, sergide yer alan “Emerging Talent” isimli video çalışmasında; sanatın üretici, yönetici ve tüketici rollerinin dinamiklerine dikkat çekerek, sanatın sistem içindeki farklı varoluş hallerini ele alıyor.

Kendi deyimiyle;

“Geçerli ekonomik sistem neredeyse her şeyi içselleştiriyor, tüketiyor ve sonunda içini boşaltıyor; muhalefeti, direnişi bile… Kalıcılık, dayanıklılık, sürdürülebilirlik arzulanan özellikler değiller artık; herhangi bir nesne veya özne, yeni bir “tarz” a yol açmak üzere ne derece çabuk bir şekilde ortadan kaybolursa, o kadar iyi!”

MURAT GERMEN HAKKINDA

Murat Germen fotoğrafı bir ifade/araştırma aracı olarak kullanan, İstanbul ile Londra’da yaşayan ve çalışan, 1965 doğumlu bir sanatçı. Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde fotoğraf, sanat ve yeni medya dersleri vermekte. Fotoğraf, mimarlık, planlama, yeni medya ve sanat konularında birçok basılı/çevrimiçi yayını olan Germen, uluslararası platformda onlarca konferansa davet aldı. Sanatçının eser külliyatı; kentleşme ve mutenalaştırmanın etkileri, katılımcı vatandaşlık ve kent hakları, yerel kültürlerin belgesel sürdürülebilirliği, insanın doğada neden olduğu tahribat gibi konulara odaklanıyor. Skira (İtalya) ve MASA’dan (Türkiye) olmak üzere iki adet monografik kitabı yayımlandı. 90’ın üzerinde kişisel ve karma sergiye katkıda bulundu. Sanatçının farklı eserlerine ait 300’ün üzerinde edisyon, yurtiçi ve yurtdışındaki kişisel koleksiyonlara ve İstanbul Modern, Proje 4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, Torun Çağdaş Sanatlar Merkezi (Polonya), Benetton Vakfı’nın Imago Mundi – İstanbul Codex, Yapı Kredi Kültür Sanat koleksiyonlarına dâhil edildi.