ÇELİŞKENLER
Küratör: Melike Bayık
Sanat Konuşmaları: Ilgın Seymen & Melike Bayık
16.10.2024
Bilsart, küratörlüğünü Melike Bayık’ın yaptığı, Ilgın Seymen’in “Çelişkenler” adlı sergisine 16 Ekim – 26 Ekim 2024 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.
Çelişkiler ve Değişkenler Üzerine bir Nefeslik Meditasyon
Ilgın Seymen’in ‘’Çelişkenler’’ isimli sergisi insanın çevreyle ilişkilenme biçimlerine, çelişkiyi ve değişkenliği insan algısının ve yaşam örgüsünün temel dinamiği olarak kabul ederek yaklaşıyor. Sergideki çalışmalar, doğa-insan, canlı-cansız, beden-çevre ayrımlarının geçersizliğine, insanın dünya üstünde hüküm kurma çabasına dramatik, meditatif ve mizahi yollarla eleştirel yaklaşımlar sunuyor. Çelişkiler ve değişkenler kelimelerinin birleşiminden türeyen ismiyle Çelişkenler, kurgu ve dokümantasyonun iç içe geçtiği, video, fotoğraf ve üç boyutlu nesnelerden oluşuyor. Sergi, her alanda endüstrileşen, küreselleşen, teknoloji ağırlıklı modern yaşamın yol açtığı ekolojik yıkımla yüzleşmenin kaçınılmaz olduğu hayatımızda yarının öngörülemezliğiyle baş etmenin ve çevremizle derin bağlar kurabilmenin imkanlarını arıyor.
ILGIN SEYMEN HAKKINDA
1980 İstanbul doğumlu Ilgın Seymen, Marmara Üniversitesi Heykel bölümünden mezun olduktan sonra sanat eğitimini Fulbright yüksek lisans bursu ile San Francisco Sanat Akademisi Heykel bölümünden birincilikle mezun olarak tamamladı. 2007’de San Francisco Melting Point Gallery’de açtığı ilk kişisel sergisi “Hiçbir Şey Kişisel Değil” ile tüketim ve kitle kültürünün günlük yaşam alışkanlıkları, düşünce ve davranış biçimleri üzerindeki etkilerine yoğunlaştı. 2010’da Bilsart’da açılan İstanbul’daki ilk kişisel sergisi “mash-up” ve 2011’de ArtOn’daki “Mini Market of Happiness” isimli sergisiyle aynı temalar üzerine derinleşirken bilimsel gerçeklik ve algısal gerçeklik arasındaki örtüşmezliği oyuncu bir dille ortaya çıkarmaya yöneldi. 2014’de yine ArtOn’da açılan “Sonsuz Körlük” ve 2015’de Londra Saatchi Galeri’deki “Meta Takeover” isimli sergilerinde günlük yaşam pratiklerinin çevre üzerindeki yıkıcı etkilerini de irdelemeye başladı. 2022’de Bosfor Galeri’de açılan “İşsiz Nesneler – Canlılığın İzleri” isimli sergisinde insan-doğa ilişkisine insan merkezli, normatif, determinist, dualist bakış açılarını kıran, değerlerin, tanımların ve sınırların sorgulandığı alternatif yaklaşımlar oluşturmaya odaklandı. Kisişel sergilerinin yanı sıra Seymen’in işleri NY, SF, Frankfurt, Berlin, Seul, Lahore ve Istanbul’da çeşitli grup sergilende yer aldı. 2008 – 2010 yılları arası Borusan ArtCenter atölye programına, 2008’de Garanti Platform Güncel Sanat Merkezi’nin düzenlediği Frankfurt konuk sanatçı programına, 2009 ve 2012’de Apartman Projesi’nin organizasyonuyla uluslar arası sanatçılarla ortak çalıştaylara ve 2022’de Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği ekoloji çalıştayına katıldı. Çalışmalarında malzemelerini günlük hayattaki kişisel karşılaşmalarından toplayan ve dönüştüren Ilgın Seymen geleneksel ve modern sanat üretim biçimlerinin izinden gitmeyen ve çeşitlilik gösteren bir üretim pratiğe sahiptir. Dünyayı ve yaşamı algılama ve anlamlandırma yöntemi olarak tanımladığı üretim pratiği eleştirel olmakla beraber oyuncu ve neşeli bir yaklaşımı da barındırır.