DAHA ÖNCE BURADAYMIŞSIN GİBİ


KÜRATÖR: FIRAT ARAPOĞLU

Sanat Konuşmaları: Hülya Özdemir & Fırat Arapoğlu
16.10.2018

Bilsart, 2 Ekim – 27 Ekim tarihleri arasında, küratörlüğünü Fırat Arapoğlu’nun üstlendiği “Daha Önce Buradaymışsın Gibi” adlı grup sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, Krassimir Terziev, Janis Rafa, Hülya Özdemir ve Çağrı Saray’ın eserlerini içeriyor.

Bir flâneur gibi sokaklarda vakit geçirirken ve/veya çevreyi gözlemlerken yaşanan trans halleri… Sanki belli anları daha önce yaşamış gibi hissetmek ve bunun ruh hali. Örneğin bir yüz gördüğünüzde, belki bir an bu yüzü nerede gördüğünüzü anımsayamayabilirsiniz. Peki ya tam tersi, size özel gelen bir anı daha önce yaşayıp, yaşamadığınızdan gerçekten ne kadar emin olabilirsiniz?

Daha önce gerçekleşmiş olan bir an… Veya daha önce gerçekleşemeyecek kadar gerçek bir an. Daha önce buradaymışsınız gibi hissedeceğiniz: İşte bu bir Deja-vu. Bu video gösterimi, zamanın göreceliğini masaya yatıran çalışmaları bir araya getiriyor. Günlük yaşamda bir konuyu tartışırken, aslında bunu daha önce yaşadığınızı hissettiğiniz gibi ya da bir konuşmanın sonunun nereye varacağını bildiğiniz gibi.

HÜLYA ÖZDEMİR

ARS HYPIUM

Efteni havzasında, bölgedeki tüm akarsular birleşerek Büyük Meleni oluşturur. Büyük Melen Efteni gölünde doğar. Düzce’de yer alan Efteni gölü geçmişte yüzden fazla kuş türünün konaklama ve kışlamalarına olanak sağlamaktayken, günümüzde göl aynasının  1976 yılında 814 hektardan 25 hektara küçülmesi sebebi ile konaklayan kuş türünde ciddi azalma  ve yaşam alanlarında küçülme gerçekleşmiştir. 2005 yılında yaban hayatı koruma sahası ilan edilen göl, yaban hayat yaşam alanlarını genişletmek için ve taşkın koruma sahası olarak tekrar   gündeme gelmiştir. 

HÜLYA ÖZDEMİR HAKKINDA:

2003 yılından beri Videoist Video Sanatı İnsiyatifinin kurucusu ve yürütücüsüdür.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. İlk kişisel sergisini Almanya’nın Giessen şehrinde “ Sosyal Omurga” konsepti ile açtı. İkinci kişisel sergisini 2008 de  Almanya’nın Herford şehrindeki Kiosk 24 de  “Dönemin Ruhu/ Zeitgeist” konsepti ile gerçekleştirdi  . Videoist bağlamında birçok organizasyon, gösterim, sergi , seçki ve sunum gerçekleştirdi. 2014-2016 yılları arası Videoist Mardin sanat mekanının faliyetlerini Saha derneğinin desteğini de alarak sürdürdü.  

“Canlılığın Sınırında” Videoist seçkisi ve Söyleşisi. Credo Bonum Galeri Sofya , Bulgaristan-Corridor Project Space ,Amsterdam (2017-2018), “Katmanları Açmak”. Videoist Sergisi ve Söyleşisi. Arte Sanat ,Ankara (2017 ), “Buradan Nereye?” kolektif sanat pratikleri , Santralistanbul, Bilgi Universitesi, Silahtarağa, İstanbul, Turkey (2016) “İcat Edilmiş Ayrışma” Katılımcı sanat projesi workshop Videoist Mardin (2015 ) “Müze içinde Müze” Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi İstanbul( 2012 ) 1. Mardin Bienali “Abbarakadabra” Mardin (2011)     “Unplugged” Videoist organizasyonu.Manzara Perspektif Sanat Galerisi.Kuledibi,Beyoğlu,İstanbul (2010 )  “Machine Raum” Dijital Kültür ve Video Sanatı için Festival, Vejle Kunstmuseum,  Danimarka (2011 ) Şehir Ölçeği ,Lotringer13,Munih, Almanya (2010 ) Villa Waldberta, Sanatçı Misafir Programı, Münih , Almanya (2010) Public İdea, Brunswiker Pavillon, Brunswiker Str. 13, 24103 Kiel, Germany (2010) Kamu’nun İki Gölgesi : Ekran ve Uzam ,Depo,İstanbul (2010 ) …As all these happen kapsamında, Videoist Özel Seçkisi, Huarte Contemporary Art Centre, Pamplona, Spain (2008)