DAHA ÖNCE BURADAYMIŞSIN GİBİ
KÜRATÖR: FIRAT ARAPOĞLU
Sanat Konuşmaları: Krassimir Terziev & Fırat Arapoğlu
02.10.2018
Bilsart, 2 Ekim – 27 Ekim tarihleri arasında, küratörlüğünü Fırat Arapoğlu’nun üstlendiği “Daha Önce Buradaymışsın Gibi” adlı grup sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, Krassimir Terziev, Janis Rafa, Hülya Özdemir ve Çağrı Saray’ın eserlerini içeriyor.
Bir flâneur gibi sokaklarda vakit geçirirken ve/veya çevreyi gözlemlerken yaşanan trans halleri… Sanki belli anları daha önce yaşamış gibi hissetmek ve bunun ruh hali. Örneğin bir yüz gördüğünüzde, belki bir an bu yüzü nerede gördüğünüzü anımsayamayabilirsiniz. Peki ya tam tersi, size özel gelen bir anı daha önce yaşayıp, yaşamadığınızdan gerçekten ne kadar emin olabilirsiniz?
Daha önce gerçekleşmiş olan bir an… Veya daha önce gerçekleşemeyecek kadar gerçek bir an. Daha önce buradaymışsınız gibi hissedeceğiniz: İşte bu bir Deja-vu. Bu video gösterimi, zamanın göreceliğini masaya yatıran çalışmaları bir araya getiriyor. Günlük yaşamda bir konuyu tartışırken, aslında bunu daha önce yaşadığınızı hissettiğiniz gibi ya da bir konuşmanın sonunun nereye varacağını bildiğiniz gibi.
KRASSIMIR TERZIEV
BİR FİLM
‘Bir Film’ bir film prodüksiyonunu sahnelemektedir. Sahne, daha önce Boyana Film Stüdyoları’nda (Bulgaristan’daki film endüstrisinin temel altyapı tesisi) çekim yapan bir film prodüksiyonu tarafından inşa edilen bir film setidir. 50 kişilik bir figüran grubu, Boyana’nın özel gardırobundaki sahne kostümleriyle giyinmiş haldedir.
Saat 10:00’da grup, film setine doğru yönlendirilir ve orada, daha sonraki komutlar ve “kayıt” sinyalini beklemek üzere bırakılır. Böyle bir an asla gelmez. Farklı açılarda konumlandırılan üç kamera, insanların davranışlarını takip etmektedir. Bu süreç 5 saat devam eder. Sonrasında grup, bir açıklama yapılmaksızın gönderilir. Bir Film, figüranlar beklerken ve hiçbir şey yapmayıp, sadece kurgu ve gerçek arasındaki uçta dolaşırken, bu zaman sekanslarını göstermektedir.
KRASSIMIR TERZIEV HAKKINDA:
Krassimir Terziev video/film, fotoğraf, resim/desen ve metin dahil, çalışmaları çok çeşitli medyaları kapsayan disiplinlerarası sanatçı ve araştırmacı. Çalışmaları, sembolik imgelemin baskın çeşitliliği tarafından domine edilen, küreselleşen dünya ve bunun teknolojik, fiziksel ve insani “donanımı” arasındaki değişik geçişler ve gerilimleri incelerken, gerçeklik ve kurgu arasındaki sınırları sorgulamaktadır.
Krassimir Terziev 2012 yılında Sofya Üniversitesi’nden Kültürel Antropoloji alanında doktora derecesi ve 1997’de Sofya, Ulusal Sanat Akademisi’nden Resim alanında yüksek lisans derecesi aldı. Her iki kurumda da 2012’den bu yana ders vermektedir. Çalışmaları Centre Pompidou/MNAM; Arteast 2000+ Collection, Moderna Galerija Ljubljana; Sofia City Art Gallery; Kunstsammlung Hypovereinsbank gibi kamusal koleksiyonlarda bulunmaktadır. 1969’da Bulgaristan, Dobrich’de doğan sanatçı, Sofya’da yaşamakta ve çalışmaktadır.