FLOW OUT

KÜRATÖR:KOLEKTİF ÇUKURCUMA

Sanatçılar: Funa Ye, Istanbul Queer Art Collective (Tuna Erdem & Seda Ergul)

Bilsart, 29 Mayıs – 29 Haziran tarihleri arasında, küratörlüğünü Kolektif Çukurcuma’nın üstlendiği “FLOW OUT” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.

Kolektif Çukurcuma olarak, Haziran ayında Bilsart’ın ev sahipliğinde gerçekleşen FLOW OUT sergisi kapsamında Funa Ye ve Istanbul Queer Art Collective’in video çalışmalarına yer veriyoruz. Program, bulunduğumuz zamana dair sanatçılar ile birlikte başlattığımız ve oldukça mahrem olduğunu düşündüğümüz bir ortak düşünme, ifade etme ve yazma pratiği üzerinden şekilleniyor. Ortak yazmaya devam ettiğimiz ve FLOW kelimesinden yola çıkarak başladığımız yazı denemesinin sahibi hiç kimse iken, katılımcıları her birimiz. FLOW hem bir yere ait değil, hem de eş bir zamansallığa işaret ediyor.

Beijing, Londra, Istanbul, Berlin, Amsterdam ve San Francisco’nun bir araya geldiği bu deneme süreci Beijing’de üretimlerine ve çalışmalarına devam eden sanatçı Funa Ye’nin Flying Dance adlı video çalışması ile başlıyor. Sanatçının 2017 yılında Berlin’de katılmış olduğu bir misafir sanatçı programı kapsamında tamamladığı ve “self-fiction” adını verdiği serisinin ilk üretimi olan Flying Dance 30 dakikalık kurmaca bir video kolaj. Sanatçının özellikle internet üzerinden yaratılan kimliklere ve online dating’in ilk dönemlerine atfettiği hikayelerde Çin’deki televizyon programlarından esinlenerek oluşturduğu kadın karakterleri izliyoruz. Bu çalışma, kimi zaman Sims oyunundan bir sahneyi tekrar canlandırırken, kimi zaman toplumsal cinsiyet ve kimlik konularına ya da internet ve özellikle online dating’in ortaya çıkışının etkileri üzerine yoğunlaşıyor.

Programın ikinci haftasında ise çalışmalarına Londra’da devam eden Istanbul Queer Art Collective’in 2017 yılında Amsterdam’da bulunan Framer Framed adlı sanat alanında Kolektif Çukurcuma küratörlüğünde gerçekleşen Bilgelik Evi sergisinin açılış gününde gerçekleştirdikleri “Psychic Bibliophiles” adlı performansın dokümantasyon videosu seyirciyle buluşuyor. FLOW OUT kapsamında da bu performansın bir tekrarını da sergi mekanında yapacak olan sanatçılar ayrıca performansın oluşumuna sebep olan Just in Bookcase adlı işleri üzerine de bir konuşma gerçekleştirecekler. Bu performans ve okumalar üzerinden 2017 yazında İstanbul’da başlayan ve süregelen bir kolektif üretme ve düşünce paylaşımları sonucunda ortaya çıkan eserler, metinler ve performanslar üzerine sizlerle birlikte düşünmek ve bu sürecin önemini kendimize de hatırlatmak istiyoruz.

ISTANBUL QUEER ART COLLECTIVE (TUNA ERDEM & SEDA ERGÜL)

PSYCHIC BİBLİOPHİLES

19 Haziran – 29 Haziran

Sanat Konuşmaları: Kolektif Çukurcuma

19/06/2019

Kütüphanemizi öldürmek zorunda kaldık

ülkeyi terk etmeye kalktığımız anda.

Kitaplar ağırdır belki ama ruhları hafif

Şimdi eski kütüphanemizdeki her bir kitabın 

bir kartı var

ve her kartta da bir hikaye.

Nasıl elimize geçtiğini 

Nerelerde okuduğumuzu

Bize neler düşündürdüğünü

Ve kimlere yar olduğunu

Anlatan hikayeler

Bu ülkede yaşamanın ve okumanın 

Ne mene bir şey oldugunu resmeden öyküler.

Gelin, buyrun odamıza, bir iki kart seçin

Bırakın kendinizi, kitap ruhu medyumlarının hikayelerine 

Sadece ve sadece sizin kulağınıza ve tekrar edilmemek üzere

Ölü kütüphanemizin ruhu, paylaşsın sırlarını sizinle

Ve damgasını nakşetsin ruhunuza.

ISTANBUL QUEER ART COLLECTIVE hakkında:

Queer performans sanatına odaklanmak amacıyla, 2012 yılında, işbirliğine açık, esnek bir yapı olarak kuruldu. Jack Halberstam’ın “Çuvallamanın Queer Sanatı” ve Reneta Lorenz’in “Radikal Drag” tanımlarındaki sanat anlayışına kucak açan IQAC, süregiden Fluxus Tekrarları projesiyle de, Fluxus performanslarını “queerleştirerek” günümüze uyarladı. IQAC çalışmalarına, iki kurucu üyesi Tuna Erdem ve Seda Ergül ile Londra merkezli olarak devam etmektedir. IQAC dünyanın çeşitli yerlerinde farklı sanat etkinliklerinde yer almıştır. Bunların arasında, Berlin, Amsterdam, İstanbul ve Notthingham’da açılan Bilgelik Evi Sergisi, İstanbul’daki Gelecek Queer Sergisi, İf Bağımsız Filmler Festivali, Mamut Sanat Fuarı, Atina’daki Sound Acts Festivali, Zürih’teki Theatre Spektackle  ve Les Belles de Nuit Festivali ve Londra’daki Deep Trash, Queer Migrant Takeover ve NSA: Queer Salon etkinlikleri yer almaktadır.