KIPIRDAYAN RESİMLER

KÜRATÖR: FATİH ÖZGÜVEN

04.12.2018 – 29.12.2018

Sanat Konuşmaları: Furkan Akhan & Fatih Özgüven
04.12.2018

Bilsart, 4 Aralık – 29 Aralık tarihleri arasında, küratörlüğünü Fatih Özgüven’in üstlendiği “Kıpırdayan Resimler” adlı grup sergisine ev sahipliği yapıyor.

Sinemaya ‘Kıpırdayan Resimler’ demek adettendir. Sinemada görüntünün ‘kıpırdayan’ kısmı büyüleyicidir ama beni işin ‘resim’ kısmı da her zaman çok ilgilendirdi. Çerçevenin ya da kameranın hareketinin içerdiği formların ressamca düzenlenmesi; simetri- asimetri, denge- dengesizlik, ağırlık duygusu- hafiflik duygusu; ressam gibi davranmanın sinemasal ve sinema öncesi yolları, imkanları… Bilsart’ın daveti üzerine hazırladığım, 2018 Aralık ayı boyunca sürecek üç sanatçılı program bunu tersten yapıyor ama aynı kapıya çıkıyor aslında. Burada, sevdiğim ve video ile de uğraşmayı seven ressamlar kendi resimsel dünyalarının imgelerini kıpırdatmaya davet ediliyorlar.

İlki Furkan Akhan, işlerinde eşyanın, daha özelde giysilerin, çamaşırların ya da ayakkabıların tekbaşlarına duruşları ya da yanyana, bir arada, üstüste dizilişleri yolu ile bir toplumsal aidiyet duygusu uyandırıyor. İmgelerini kıpırdatınca ortaya bir çeşit cinema verite çıktı. Muhtemel bir video işi için fikirlerinden birisi ailesi ile birlikte oturmakta olduğu Bayrampaşa, Cevatpaşa Mahallesi’nin otoyola bakan kısmındaki yamaçta arkadaşlarıyla içki içip konuştukları akşamlardan birini filme çekmekti. Onun Çayır Palas adlı video işinde Pasolini’nin ilk filmlerinden Zeki Demirkubuz’a uzanan bir tad bulabilirsiniz.

FURKAN AKHAN

ÇAYIR PALAS

04.12.18 – 11.12.18

Vitesi taktım boşa

Çayır Palas ortak paydada oluşturulan-yaratılan bir alan. Gün içerisinde var olmanın zorunlu kıldığı temsil etme biçimlerimiz ve temsile dönüşme hallerimizin tersine kendin olabilme ihtimali.

Gün içerisinde giydirilen kimlikler ile arasına karıştığımız kalabalıklara bir mesafe koyabilme. Kendini o mesafe ile ortaya çıkarabilme.

Bir öteki. Yanından hızla geçtiğimiz mahallelerin içerisinde durağan bir nokta. O ötekinin veya jenerasyonun kendi düşüncesi, ideolojisi, yalanı veya kahkahasıyla kendi kendisini gerçekleştirebileceği bir yer. Akışın ve geçişin içerisine durağan bir dahil oluş hali. Akışa bir mesafeden bakabilme ama yine de sesini çıkarabilme ihtiyacı.

Bir noktada yerli. Bir noktada yersiz. Bazen bir yol kenarı bazen bir dövüş alanı. Bazen bir dans pisti. Belki bir boşluk gibi, kendinde neyin ihtiyacını duyuyor isen onu o ile doldurabilmenin imkanı.

FURKAN AKHAN HAKKINDA:

1997 tarihinde İstanbul’da doğdu. 2011 yılında Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi resim bölümüne girdi. 2015 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi resim bölümünü kazandı ve eğitimini halen sürdürmekte. 2017 yılında REM Art Space’de ‘’Hiç Bir Yerden’’ isimli kişisel sergisini açtı. 2018 yılında MARTCH Art Project’te “Gece Notları” isimli karma sergiye katıldı. Çayır Palas, ikinci solo işidir.