GSV_SINGAPORE
Sanat Konuşmaları: Sergen Şehitoğlu & Teo Jing Yi
19.02.2020
Bilsart, 19 Şubat – 29 Şubat tarihleri arasında Sergen Şehitoğlu’nun “GSV_Singapore” isimli solo sergisine ev sahipliği yapıyor.
2007 yılından bu yana İnternet kullanıcıları, Google Haritalar’ın ikonik sarı mandal-adam [pegman] figürüne atanan sürükle-bırak işlevi sayesinde, hâlihazırda bulundukları yerden farklı yerleri görebiliyorlar. Google Haritalar’daki Sokak Görünümü işlevi sayesinde, Sergen Şehitoğlu’nun Google Street View (GSV) (2019) serisindeki her çalışma, izleyicilerin sanatçının bakış açısından gördüğü farklı bir şehrin sokaklarında gezindiği rastgele bir “bırakış”la başlar. Şehitoğlu’nun ekrandaki yolculuğunun Singapur’daki tekrarı olan ve Bilsart’ta sergilenen GSV_Singapore (2019), serideki diğer tüm çalışmalar gibi, Sokak Görünümünü sağlayan dokuz gözlü Google kamerasının gölgesiyle birlikte en az bir insanı tek bir fotoğraf karesi içerisinde yakalamayı hedefler. Şehitoğlu’nun Singapur’daki gezisi, onu ve izleyiciyi, arabanın içinde ağlayan bir kadınla karşılaştırır. Şehitoğlu, söz konusu ikincil olay zincirinin bu ilgili öznesini araba sokak görünümlerinden kaybolana kadar takip eder. Bu gibi ekran hareketleri zincirleri, teknolojik olarak etkin günlük fonksiyonların derinliklerinde, kasvetli de olsa, olası anlatı olanaklarının ötesine geçer.
Videonun yanı sıra, Şehitoğlu’nun Singapur’daki gezintisinin bir anının ekran görüntüsü olan bir fotoğraf da sergilenmektedir. Bu yan yanalık, süreç ve son iş arasındaki ayrımı bulanıklaştırır: İş sürecinde hatırlatıcı bir not [aide-memoire] olarak işlev gören video, sanatçıyı, videonun bir yan ürünü gibi de görülebilecek fotoğrafa yönlendiren bir yardımcı olarak hizmet eder. Bu ekran kaydı sadece işi oluşturmakla kalmaz; aynı zamanda, işin kendisidir de. Uzun metrajlı bir film süresine sahip olan video, her dakika sanatçı tarafından her adımda verilen kararları ve dolambaçlı son kareyi bulma sürecini göstererek, eserin sanatçının bilgisi olmadan çoğaltılması olasılığını arttırır. Ekran, sanatçıyı izleyiciden ayıran zarsa; bize her iki tarafta da aynı görüntüyü göstereren GSV, bizi eserin temellerini sorgulamaya geri döndürür.
Teo Jing Yi
SERGEN ŞEHİTOĞLU hakkında:
Sergen Şehitoğlu (1980); Saint-Joseph Lisesi’nin ardından Y.T.Ü’de Mühendislik okudu. Eğitimini Marmara Üniversitesi Fotoğraf Yüksek Lisansıyla sürdüren Şehitoğlu, 2010’da İ.F.M Leica Galeri’de açtığı ilk kişisel sergisinden sonra, eserleri İstanbul, Berlin, Bruksel, Amsterdam, Londra, İzmir, Ankara, Bursa, Basel, Paris ve Viyana’da çeşitli galeri ve fuarlarda sergilendi.
Son dönem üretimlerinde kullandığı malzeme, birçok sanatçının da yararlandığı, internet ve Google araçları üzerinden elde edilen ucuz görseller.
Hem fotoğrafın sınırlarını yeniden belirleyen hem de kontrol sistemlerinin hakim olduğu bir dünyada mahremiyet kavramının sınırlarını sorgulayan bu çalışmalar, birer güncel araç ve konulara bakma alıştırması olarak düşünülebilir.
2013 yılında “0 dB”, 2016 yılında “Kill Memories” adlı fotoğraf kitaplarını yayınlayan Şehitoğlu, bir fotoğraf inisiyatifi olan GFİ’nin kurucu üyelerinden olup; halen İstanbul’da yaşamakta ve çalışmaktadır.Sergen Şehitoğlu, Sanatorium tarafından temsil edilmektedir.