DAHA ÖNCE BURADAYMIŞSIN GİBİ
KÜRATÖR: FIRAT ARAPOĞLU
Bilsart, 2 Ekim – 27 Ekim tarihleri arasında, küratörlüğünü Fırat Arapoğlu’nun üstlendiği “Daha Önce Buradaymışsın Gibi” adlı grup sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, Krassimir Terziev, Janis Rafa, Hülya Özdemir ve Çağrı Saray’ın eserlerini içeriyor.
Bir flâneur gibi sokaklarda vakit geçirirken ve/veya çevreyi gözlemlerken yaşanan trans halleri… Sanki belli anları daha önce yaşamış gibi hissetmek ve bunun ruh hali. Örneğin bir yüz gördüğünüzde, belki bir an bu yüzü nerede gördüğünüzü anımsayamayabilirsiniz. Peki ya tam tersi, size özel gelen bir anı daha önce yaşayıp, yaşamadığınızdan gerçekten ne kadar emin olabilirsiniz?
Daha önce gerçekleşmiş olan bir an… Veya daha önce gerçekleşemeyecek kadar gerçek bir an. Daha önce buradaymışsınız gibi hissedeceğiniz: İşte bu bir Deja-vu. Bu video gösterimi, zamanın göreceliğini masaya yatıran çalışmaları bir araya getiriyor. Günlük yaşamda bir konuyu tartışırken, aslında bunu daha önce yaşadığınızı hissettiğiniz gibi ya da bir konuşmanın sonunun nereye varacağını bildiğiniz gibi.
JANIS RAFA
GÖRÜNMEDEN GÖREN İNSANIN GÖRÜNÜMÜ
Mekanın organizasyonu ve algı üzerine bir çalışma; manzara, özele nüfuz eden ve köpeğin gökyüzüne şüpheli bakışını yönlendiren özel bir bakış açısı aracılığıyla ortaya çıkmaktadır.
JANIS RAFA HAKKINDA:
Sanatçı yaşamını ve çalışmalarını Amsterdam ile Atina arasında sürdürmektedir. Güzel Sanatlar eğitimini (Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora) Leeds Üniversitesi’nde AHRC bursu ile tamamladı. Çalışmaları deneysel belgeseller, videolar, arşiv görüntülerinin yanısıra, son zamanlardaki sinema öykülerini ve orta metrajlı filmleri kapsamaktadır. 2013-2014’de Onassis Vakfi Bursu ile Rijksakademie Van Beeldende Kunsten’de konuk sanatçı programına katılmıştır. Halen (2017-2018) Kunstlerhaus Villa Concordia’da konuk sanatcı statüsünde bulunmaktadır ve 2017’de Feature Expanded’in katılımcısı olmuştur. Şu sıralar Mondriaan Fonds ve Netherland Film Fonds De Verbeelding tarafından 2016’da ödüle layık görülen ilk sinema filmini geliştirmektedir. İkinci kişiseli 2016 yılında Martin van Zomeren Gallery’de sunulmuştur. Çalışmaları Stedelijk Museum Amsterdam koleksiyonunda yer almaktadır. Aralık 2018’den Subat 2019’a kadar Centraal Museum, Utrecht, Hollanda’da kişisel sergisi izleyiciyle buluşacak.
Sanatçının çalışmaları Galleria delle Carrozze di Palazzo Medici Riccardi (2017); Centre d’art contemporain Chanot (2017); Benaki Museum 2017; EYE Film Institute (2016); Kunstfort Vijfhuizen (2016); VISIO European Program on Artists’ Moving Images (2015); 56th Venice Biennial (parallel event, 2015); ART-O-RAMA (2014); State Museum of Contemporary Art (2011); Manifesta 8 (2010); Whitechapel Gallery & Project Space Leeds (collaborative project, 2009); Thessaloniki Biennial of Contemporary Art ve benzer başka ortamlarda sergilenmiştir.
Filmleri ve video çalışmaları Hollanda Film Festivali, Rotterdam Uluslararası Film Festivali, BFI London, Cinema de la Nouvelle Lune, Curtas Vila do Conde, Gulf Film Festivali, Capalbio Cinema ve Rencontres Internationales Uluslararası Buluşmalar kapsamında gösterilmiştir (2016, 2010).
Sanatçının film ve videoları manzaralar ile etkinliklerin deneysel algısı arasında dengelenmekte ve bunların otantik temsilini yansıtmaktadır. Öyküleri kentlerin hemen kıyısında sokak kopeklerinin kol gezdiği, asfalt leşleri, ölümcül araba kazalarının meydana geldiği kayıp ölülere sahne olan bölgelerde geçer. Sinemasal bir dünyanın şifreli ve evrensel doğası, olağan temsiliyle pek de alakalı olmayan bir tur gerçeklikle başlangıç bulur. Ölüler ve canlılar, insan ve insan olmayanlar düş ve duygusallık ile uyum içinde var olurlar.
Burası, sanatçının yarı-otobiyografik öykülerinin geçtiği topraklardır; bir yerin gerçek halindense öyküsünün bir bicimde işlenişinin sergilendiği kişisel tarihe referanslar içerir.