PROVA
Sanat Konuşmaları: İnci Furni & İbrahim Cansızoğlu
15.04.2022
Bilsart, İnci Furni’ nin “Prova” isimli sergisine 15 – 30 Nisan 2022 SENKRON ‘Eş Zamanlı Video Sergileri’ kapsamında ev sahipliği yapıyor.
İnci Furni, disiplinler arası sanat pratiğinde desen, video performans ve buluntu nesneleri kullanarak, mekâna özel yerleştirmeler yapar. 2019 yılında Arter’ de ‘’Bir an için Durdu’’ , 2021 yılının Eylül ayında Viyana Krinzinger Galeri’ de ‘’Still Life’’ isimli kişisel sergisini gerçekleştiren sanatçı, Bil’s markası ile yaptığı yeni iş birliğinde ise markanın beyaz gömlek imajına renk jestleriyle müdahalede bulunuyor. ‘On Color’ isimli bu koleksiyonda Furni, hareketli renk jestlerini tüm bedene yerleştiriyor. Tek bir ana renk ve ara renklerden oluşan bu jestler; cep, kol ve yakada çizgiler, gövdede birbirine yakınlaşıp uzaklaşan renkli hareketler ve çizgisel bir kemerden oluşuyor.
Bil’s iş birliği ile eş zamanlı olarak Senkron ‘Eş Zamanlı Video Sergileri’ kapsamında Bilsart’ ta gerçekleşecek “Prova” isimli sergisinde yer alan video performansında sanatçı, İstanbul Bomonti’ deki atölyesinde desenleri için kullandığı rulo kâğıtlarla gömleğin yapım aşamasına dair bir iç mekân (interior) kuruyor. Bu mekânsal fragmanda kendisinin gömlekle hareket odaklı basit gündelik hareketlerden oluşan bir performansını izliyoruz.
İNCİ FURNİ HAKKINDA
Yaşamına ve çalışmalarına İstanbul’da devam eden İnci Furni, bireysel pratiğinin yanı sıra Hafriyat Grubu, Grup P ile kolektif çalışmalar yaptı. New York’ta ISCP, Paris’te Cite Internationale des Arts ve Basel’de lAAB sanatçı davet programlarına katıldı.
Katıldığı sergiler arasında; ‘’Oyun bu’’ Arter 2022, ‘’When you touch about me, I think myself’’ 2020, Signsmoments Istanbul, ”Büyük Çayır” Poşe Istanbul (2018), ”Anarchitecture” Ariel Galeri (2017), ”Aylaklar” Fransız Kültür Merkezi (2017), ”Ev” Müze Evliyagil Ankara (2017), ”Kendi Kendine” El Hamra Pasajı Istanbul (2015), 2.Uluslarası Kiev Bienali (2014),El Hamra Pasajı Istanbul 2015, 2.Uluslarası Kiev Bienali Vol.2 Kiev 2014, Grup P ile Museum Quarter ”Formun Huzursuzluğu” Viyana 2013, Krinzinger Projecte ”Why Painting Now” 2013, Istanbul Modern ”Hayal ve Hakikat” 2011, Arter İkinci Sergi (İstanbul) 2010, Hafriyat grubu ile TBA Galeri- Tanas- Arter ”Görünmezlik Taktikleri”(Viyana-Berlin- Istanbul) 2011, 11. Uluslarası İstanbul Bienali (2009), 10. Uluslarası İstanbul Bienali (2007) yer almaktadır.
Solo sergileri arasında; Arter (İstanbul) 2019, Öktem Aykut Galeri (İstanbul) 2016-2017, Polistar (2014), Rampa Galeri (İstanbul) 2013, Krinzinger Galeri (Viyana) 2013-2021 yer almaktadır.
SENKRON ‘EŞ ZAMANLI VİDEO SERGİLERİ’ HAKKINDA
‘Eş Zamanlı Video Sergileri’ hedefi ile yola çıkan SENKRON, Türkiye genelinde sanat kurumu ve organizasyon yapılarını video sanatı etrafında buluşturmaya devam ediyor. Sergi ve etkinlikler bütünü olarak ilk edisyonu geçtiğimiz yıl Nisan ayında gerçekleştirilen SENKRON, Türkiye’nin farklı şehirlerinden pek çok sanat kurumu ve organizasyonunun iş birliği ile gerçekleştiriliyor. Video sanatını farklı mekânlarda görünür kılmayı amaçlayan SENKRON, geçtiğimiz yıl, 50 katılımcı kurumun bir araya gelmesiyle, video sanatını merkeze alan bir dizi sergi/etkinlik/konuşma ve gösterimi hem fiziksel hem çevrimiçi etkinlikler ile izleyicilerle buluşturdu.
SENKRON, ‘Eş Zamanlı Video Sergileri’ galeri, müze, bienal ve sanat inisiyatiflerinin o yılki programlarına dahil ettikleri video odaklı etkinliklerini senkronize ederek video sanatına dair yeni diyaloglar kurmayı hedefliyor. 15-30 Nisan 2022 tarihleri arasında tüm Türkiye genelinde bir buluşmaya dönmesi arzu edilen SENKRON’da aynı anda gerçekleştirilecek ve video sanatına dair derinlemesine bir bakış sunacak bir dizi etkinlik önerisi yer alıyor. Bu yıl 50’yi aşkın katılımcı kurumu ile SENKRON, etkinlik süresince video odaklı yeni iş birlikleri ile izleyicisinin karşısına çıkıyor.
Mixer, Bilsart ve Versus Art Project’in öncülüğünde; İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde katılım gösteren kurumların özverisi ve emeği ile gerçekleşen SENKRON, video sanatını farklı mekânlarda görünür kılarken video işlerin üretimine ışık tutan sanatçı, küratör, koleksiyoner konuşmaları çevrimiçi yayınlayarak izleyicilerin etkinliği evden de takip etmesine olanak tanıyor. Video sanatına dair arşivsel bir alan açma arzusu taşıyan SENKRON, her yıl gösterilen program/etkinlik/gösterimleri web sitesi üzerinde arşivleyerek gelecek yıllarda da erişebilir kaynaklar yaratmayı hedefliyor.
SENKRON’a katılım gösteren sanat kurumları ve organizasyonlar (Alfabetik sırayla): 5533, .artSümer, Akbank Sanat, ARE Projects, Balconnection, Barın Han, BE Contemporary Art Gallery, Bilsart, Borusan Contemporary, Büyükdere35, Contemporary Istanbul Vakfı Cocoon Sanat Alanı, Daire Sanat, Elgiz Museum, Müze Evliyagil, Ferda Art Platform, Galeri Bosfor, Galeri Bu, Galeri Nev İstanbul, Galeri Siyah Beyaz, Gate 27, KA Atölye, Karşı Sanat Çalışmaları, Kasa Galeri, KENDİ Koleksiyonu, Kendine Ait Bir Oda, KOLİ Art Space, Kültürhane, Loading Art Space, Maçka Sanat Galerisi, MAHAL, Martch Art Project, Mekan Blogspot, Merkezkaç Sanat Kolektifi, Mişar Art, Mixer, MONITOR, NOKS Art Space, OMM – Odunpazarı Modern Müze, Odeabank O’art, Pera Müzesi, Performistanbul, Pg Art Gallery, Pilot Galeri, Sanatorium, Simbart Projects, Sinopale, SPOT Projects, Summart, SyncSociety, Versus Art Project, Videoist, Vision Art Platform, Zilberman Gallery.